Cuma, Mayıs 18, 2007

Darbeler 4 yılda bir yapılsın

Politikadan hiç hazzetmem. Ama son zamanlarda ülkemin kimi insanları o denli saçmaladı ki... Politika o denli gündem işgal etti ki... Böyle bir ortamda ironi - kara mizah yöntemiyle muhalafetlerini ortaya koyan Genç Sivil arkadaşların eylemleri dikkatimi çekiverdi. "Darbe" deyince aklıma "Yapmıyorum lan darbe marbe, insana ağız tadıyla bir darbe yaptırmıyorsunuz, aşağıdan yukarıdan reklam giriyorsunuz" diyen Levent Kırca'nın unutulmaz skeci gelirdi. Gel gör ki yıl 2007 hala gerçek ve ciddi darbe olasılıklarını konuşuyoruz. İnanılacak gibi değil. "Genç subaylar rahatsız" diye manşet atıyor bazı gazeteler... Genç Siviller de rahatsız oluyorlar ve gündemdeki konular hakkında bazı önerilerde bulunuyorlar:

* 3 CHP oyu 1 AKP oyunu götürsün
* CHP oyları 5, AKP oyları yarım, DTP oyları geçersiz sayılsın
* Saltanat geri gelsin, Sezer'in oğlu cumhurbaşkanı olsun
* Darbeler 4 yılda bir yapılsın
* Seçimler açık oy, gizli tasnif yöntemiyle yapılsın
* Seçimler CHP kazanıncaya kadar tekrar edilsin
* AKP kapatılsın, halı saha yapılsın
* Tek parti olsun, temizolsun
* Düzgün bir demokrasimiz olamadı bari adam gibi bir totalitarizmimiz olsun
* Daha da kötü bir Türkiye mümkün
* Yeter artık olacaksa olsun şu darbe, CHP'nin duygularıyla oynamaya hakkınız yok

İroni aslında bize uzak bir tarz değil. Hiciv bizim geleneğimizde eskiden beri var olan bir şey. Buna rağmen Genç Siviller adına konuşan bir kişi şunu bile söylemek zorunda hissediyor kendini: "Bilemiyorum, umarım hepsinin sadece espri olduğunu kimse unutmaz. Yoksa tarihe tek parti rejiminin ideologları olarak geçmek istemeyiz."

Genç Siviller'in web sitesinde gördüğüm ve gerçek olduğuna inanmak istemediğim iki farklı eski sloganla karşılaşıyorum: Devletin yarı resmi gazetesinin 1933 yılında attığı “Halk plajları doldurdu, vatandaş denize giremiyor” diye manşet attığını ve zamanında CHP’nin DP’ye karşı “Reşolar, memolar iktidara geliyor” diye bir seçim sloganı kullandığını yazıyor site.

Ve bir de 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı konusu var... Discovery Channel ve NGC'de görmüşsünüzdür... Mao döneminden kalma Çin görünütülerinde, parti gençlik kollarının vatansever, sportmen, tektip hareketleriyle düşmanların kalplerine korku salmak için yaptıkları törenler... Çin vazgeçer ama biz vaz geçmeyeceğiz sanırım. Eleştiren bile vatan haini ilan edilebilir! Bayrama değil bu ilkel usule karşı olduğunuzu söylemeniz belki kafi gelmez... Ve bir de mayo konusu son günlerde ülke gündemini işgal ediyor. Koca koca adamlar utanmadan köşe yazıları yazıyorlar, "hey millet! siz aklınızı mı kaçırdınız?" diyen bir kişi bile yok demiyoruz neyse ki. Artık eskisi gibi değil, anlayan anlıyor, anlamıyor gibi davrananlar da anlıyor aslında.

Etiketler: , ,

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home